KULTUR

Nei, det er ikke synd på polakkene

Manifests nye bok om polakker i Norge tar opp viktige temaer: fordommer, diskriminering og rasisme. Men det aller viktigste spørsmålet stilles ikke.

Publisert Sist oppdatert

Forlaget Manifest slipper denne uken Ewa Sapieżyńskas bok Jeg er ikke polakken din. Boken fyller et hull: Vi har etter hvert fått en del bøker om hvordan det er å være annerledes i Norge, men som Sapieżyńska påpeker, har vi hørt lite fra polakkene, både i denne og andre samfunnsdebatter.

Det er åpenbart en stor mangel: Etter EU-utvidelsen østover i 2004 etablerte Polen seg raskt som det dominerende avsenderlandet, og allerede i 2008 oppholdt over 2 millioner polakker seg i Vest-Europa. I Norge er polakkene med god margin den største innvandrergruppen i dag.

Sapieżyńska har først og fremst skrevet en bok fra sitt eget personlige perspektiv, en fortelling om seg selv, om fremmedheten og rasismen hun opplever i Norge. På veien sveiper hun også over mer, både hvordan det går med unge, høyt utdannede som har kommet hit, og med de mange flere polske håndverkerne – hele tiden med blikk for fordommer, diskriminering og rasisme. «Det er derfor jeg skriver denne boka, sånn at vi kan bli litt bedre kjent», skriver hun et sted.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS