DEBATT

Det er en høyrebølge, men Venstre er ikke med

DEBATT: Mens Høyre og Frp vokser på målingene, står Venstre på stedet hvil. Partiet må gjøre noen grep for å sikre borgerlig samling og regjeringsskifte neste år.

Publisert

Det er en høyrebølge i landet, det kan man se på målingene med Frp og Høyre som skyter opp i været. At Venstre ikke henger med, er langt fra overraskende.

Venstre er et sosialliberalt parti, men har et sterkt liberalistisk fokus med tanke på legalisering, abort og surrogati. Denne liberalistiske tankegangen er ikke veldig ulik fra Simen Velle og Tor Mikkel Waras liberalistiske tankegang. I et intervju Velle hadde med Sanna Sarromaa i Minerva sa FpU-lederen at han var liberalist og at Wara hadde vært hans politiske forbilde siden han var ung gutt. Velle fortsatte med å slå fast at han og ungdomsorganisasjonen hadde landet på 18 uker som grense i abortspørsmålet. I tidligere intervjuer har ungdomspartilederen gått så langt som å ville tillate flerkoneri og organsalg.

Hvorfor er det da slik at Venstre ikke får en høyere oppslutning, når Frp fortsetter å øke? I en måling fra Norstat for NRK og Aftenposten var Frp større enn Arbeiderpartiet. Frp hadde en økning på 2,4 prosent med en total oppslutning på 17,6 prosent. Venstre sank med 1,5 prosent, og fikk totalt 4,6 prosent – den samme oppslutningen partiet fikk i stortingsvalget i 2021. Frp derimot var på 11,61 prosent i 2021. Venstre har altså holdt seg stabilt mens Frp har økt kraftig.

En mulig forklaring på at Frp øker, mens Venstre står på stedet hvil er at Frp også har en tydelig nasjonalkonservativ profil. Men hvorfor er det da slik at alle mange mediehus diskuterer Wara og Velles mulig inngang til rikspolitikken som Frps ess. Kjetil Alstadheim i Aftenposten skriver at Velle kan være Fremskrittspartiets nye superstjerne ved valget neste år.

Det har også vært mye snakk om Wara og Velles prosjekt for hvordan Frps politikk burde være i Oslo. Det har ført til at Unge Høyre leder Ola Svenneby skriver i DN at duoen på toppen av Frps stortingsliste i hovedstaden kan være dårlig nytt for Høyre, nettopp fordi de kan appellere til et langt bredere publikum enn sine forgjengere. Dette kan ifølge Svenneby ødelegge for et borgerlig samarbeid, fordi et borgerlig samarbeid trenger et stort Høyre. Velles respons på kritikken var at Frp skal hjelpe Høyre med å være Høyre.

Men hvis alle er enige i at det er den klassiske liberalismen som trekker folk mot Frp, hvorfor øker ikke oppslutningen om landets liberale parti, Venstre?

Jeg tror det handler om det Ola Svenneby nylig sa på Tojes time, at liberale verdiene som vi egentlig ønsker å beskytte, ikke kommer til å beskyttes av liberale løsninger. Noe Fremskrittspartiet og Høyre skjønner med deres politikk. Venstre derimot har kanskje ikke innsett dette ennå. Venstre er viktig i norsk historie og deres sosialliberalistiske tankegang har en viktig plass i det norske samfunnet, men partiet må bli bedre på å spille på lag med Høyre og Frp for å oppnå enda større oppslutning på målingene.

Så skal det nevnes at Venstre gjør det bedre i skolevalg, der de fikk 9,4 prosent i høst. Her tror jeg Ane Breivik gjør en god jobb med å appellere til de unge. Politisk redaktør i Dagens Næringsliv Frithjof Jacobsen har helt rett når han skriver at blant den jevnaldrende befolkningen er det Ola Svenneby, Simen Velle, Ane Breivik og den nye borgerlige generasjonen som gjelder.

Det er vel og bra med gode tall på målinger for de borgerlige partiene, men det trengs mer enn bare gode målinger for å tuppe Ap og Sp ut av regjering i 2025, det trengs borgerlig samling. Samtlige partier på høyresiden har ansvar for å få dette til, men særlig Venstre og Unge Venstre bør se verdien i å samarbeide med Høyre og Frp fremover. Da hjelper det lite at nestleder i Unge Venstre Hans Jacob Huun Thomsen beskylder Unge Høyre for å forlate et liberalkonservativt verdenssyn til fordel for et nasjonalkonservativt verdenssyn.

Powered by Labrador CMS