Statsminister Donald Tusk (i midten) har en lang jobb fremfor seg etter åtte år med PiS-styre i Polen. Her er han avbildet med koalisjonspartnerne for dagens regjering etter valget i høst.

Gjørmebryting om polsk demokrati

Polens nye regjering tar tilbake demokratiet, men møter hard motstand fra nasjonalistene og høyrepopulistene i Lov og Rettferdighet (PiS).

Publisert

35 prosent av stemmene i parlamentsvalget i oktober gjorde partiet Lov og Rettferdighet (PiS) til det fortsatt største partiet i Sejm. Men Donald Tusks liberalkonservative borgerkoalisjon (KO) hentet inn 31 prosent, mens det kristenkonservative Tredje Vei landet på 14 prosent og venstrekoalisjonen Lewica fikk åtte prosent. De tre gruppene har til sammen nå 248 av de 460 setene – og dermed et relativt stort flertall i forhold til den avtroppende PiS-flokken.

«Tysk agent»

PiS-sjefen Jaroslaw Kaczynski (74) reagerte på tapet i fjor med en kommentar om at valgets vinner, og nåværende statsminister, Donald Tusk er en «tysk agent». Senere har han sammenlignet Tusk med Hitler og uttrykt en skinnhellig frykt for at valgresultatet innebærer slutten på demokratiet i Polen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS