Neste spiker ….

Hvor stor er egentlig faren for at Marine Le Pen blir Frankrikes neste president? Ganske liten, dersom vi baserer oss på erfaringene fra tidligere valg. Men det er det ikke sikkert vi skal. OPPDATERT: Fillon seiler opp.

Publisert Sist oppdatert

Den 23. april 2017 går første runde av det franske presidentvalget av stabelen. Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen er nesten garantert å bli enten nummer en eller to, og dermed gå videre til andre runde den 7. mai, siden hun har ligget stabilt i underkant av 30 prosent på målingene over lang tid. Hennes sjanser til endelig seier er derfor avhengig av at hun klarer å samle støtte fra en stor del av dem som ser sine kandidater slått ut i første runde. Og da er det viktig hvem som står igjen som hennes motkandidat.

Selv om fokus nå er på Le Pen, tyder meningsmålingene på at dette valget dreier seg om noe annet: Om en kandidat som har lagt seg tett opp til Le Pen, nemlig tidligere president Nicholas Sarkozy, vil vinne, eller om en mer tradisjonell sentrum-høyrekandidat (Alain Juppé) vil ta over.

I kampen om hvem som skal bli Le Pens utfordrer står det første slaget allerede kommende søndag, da Republikanerne, arvtakerne etter det gamle gaulistpartiet, avholder første runde i sitt primærvalg. Andre runde går av stabelen søndag 27. november.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS