KULTUR

En kongelig affære på avveie

Netflix-storsatsningen The Crown er inne i sin femte sesong. Til tross for et enormt budsjett og dyktige skuespillere, lever den ikke opp til forventingene.

Publisert Sist oppdatert

Etter at hovedpersonen selv, dronning Elizabeth II, døde 96 år gammel den 7. september, har det haglet med kritiske kommentarer. Først og fremst rettes det kritikk mot at serien kommer så tett etter dronningens død, samtidig som deler av manuset tar seg noen kunstneriske friheter. Det er problematisk når mange i dag henter historiereferanser fra film og tv.

John Major, tidligere statsminister fra det konservative partiet i Storbritannia og en sentral karakter spilt av Jonny Lee Miller i den nye sesongen, kom med kraftig kritikk av Netflix og serieskaperne da innholdet i flere scener ble lekket. Ifølge Major er det rent oppspinn at prins (nå kong) Charles, spilt av Dominic West, ønsket å kaste dronningen fra tronen.

At serien vekket reaksjoner allerede før innholdet ble kjent, er kanskje ikke så rart. I hele verden, men spesielt i Storbritannia, har befolkningen alltid vært dypt fascinert av det britiske kongehuset. De har alltid hatt en opphøyd posisjon, og den mystikken og annerledesheten de er avhengige av for å legitimere sin egen eksistens er godt vedlikeholdt av arkaiske tradisjoner og en solid armlengdes avstand fra sine undersåtter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS