Sosial dumping og den norske modellen

Norge må legge til rette for arbeidsinnvandring, og sørge for at tiltakene mot sosial dumping ikke hindrer ”sosial jumping”.

Publisert Sist oppdatert

Norge må legge til rette for arbeidsinnvandring, og sørge for at tiltakene mot sosial dumping ikke hindrer ”sosial jumping”.

Norge er nå det landet i Norden som tar inn flest arbeidsinnvandrere. Det norske arbeidslivet, kjennetegnet blant annet av relativt høy organisasjonsgrad, relativt høye lave lønninger og tett samarbeid mellom stat, fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner, møter en ny type konkurranse, som kan utfordre disse grunnsteinene i ”den norske modellen”. Men i møtet med den nye konkurransen, glemmer man at den norske modellen er fundert også på konkurranse, handel og omstilling. Det må finnes en ny balanse, der det oppmuntres til konkurranse og omstilling, uten at modellen rakner.

Jan-Erik Støstad, statssekretær for Arbeiderpartiet fra 2005 til 2012 og nå i LO, har i karantenetiden etter statssekretærjobben skrevet om arbeidsinnvandringen og dens effekter på den norske modellen, i boken Sosial dumping: Trues den norske modellen?. Boken er nyansert og opplysende, men først og fremst interessant på grunn av sin ærlighet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS