KOMMENTAR

Sardar Hossein Salami er sjef for den iranske revolusjonsgarden, som kan ha stått bak angrepene på oljeinstallasjonene i Saudi-Arabia. Foto Hossein Zohrevand.

Iran eller Irans klienter bak angrepet

USA så en liten stund ut til å stake ut en mer kompromissvillig kurs overfor Iran. Nå truer isteden storkrig etter angrepet på oljeinstallasjonene i Saudi-Arabia.

Publisert Sist oppdatert

Donald Trump ser seg selv som den store forhandleren, som gjennom uortodoks fremferd og ren vilje og glamour kan få det som han vil, og også løse store internasjonale konflikter.

For noen av de aktuelle konfliktene er det slik at Trump først eskalerer dem, før han skal ro dem i land. Trusler og utskjelling av Kim Jong-un i en tidlig fase av forholdet passer i dette bildet.

USAs forhold til i Iran har vært mildt sagt problematisk siden den islamistiske revolusjonen i 1979. Men Obama fikk på plass en avtale som skulle hindre, eller i det minste forsinke Irans utvikling av atomvåpen. Det har alltid vært misnøye med avtalen på republikansk side, og det var derfor ikke så overraskende at Trump trakk USA fra avtalen i mai 2018. Både John Bolton, som ble utnevnt til nasjonal sikkerhetsrådgiver en måned før, og Mike Pompeo, som kom fra stillingen som CIA-direktør og ble utenriksminister to uker før Iran-beslutningen, har vært blant de klareste Iran-haukene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS