Opprøret som aldri ble revolusjonært

Sven Kærup Bjørneboe er essayisten som satte premissene selv.

Publisert Sist oppdatert

Sven Kærup Bjørneboe, som nylig fylte 75, er en forfatter som har skapt sin egen agenda i norsk offentlighet. Han har kombinert kunstnerisk innsikt med intellektuell skarpsindighet, uten å ty til gjengse tankemodeller, og han satte premissene selv, på subjektivt grunnlag. Dette er en bragd det står respekt av. Å være fullt ut subjektiv fordrer et mot og en dristighet som ikke kan kjøpes på torget.

Siden sin debut som bråmoden 24-åring i 1967 har han dyrket en spesiell litterær form, essayet, som er noe av det mest krevende en forfatter kan gi seg ut på. Essayet har nærmest vært regnet som en sidegren i den litterære flora, noe man eventuelt bedriver ved siden av mye annet, men Sven Kærup satte essayet i sentrum og opphevet det til en avansert og pregnant kunstform ingen kunne kopiere.

Han smidde sitt arsenal i essayets esse, og ble en mester-utfordrer og polemiker av rang. Det passer godt at han begynte sin løpebane som en urostifter i kulturdebatten, suspekt for retthavere med moralen på sin side, som irriterte seg grenseløst fordi det ikke lot seg gjøre å stoppe munnen på ham med den norske sakligheten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS