Derfor er foreldrepermisjonen en liberalers dilemma

For likestillingen ville en todeling av permisjonen kanskje vært best. Men siden det ville gått på bekostning av familiens valgfrihet, er dagens ordning et kompromiss.

Publisert Sist oppdatert

I fjor høst fattet et flertall i Stortinget at pappapermisjonen skulle økes fra 10 til 14 uker, mot regjeringens vilje. Ved fremleggelsen av ny regjeringsplattform i januar i år, la statsministeren frem en tredelt løsning med en enda større andel avsatt til far: Fars kvote ble økt til 15 uker, mor beholdt sin del på 15 uker, og dermed skulle 16 uker nå kunne fordeles mellom mor og far.

Med denne nye ordningen tar vi noen skritt nærmere en 50/50-deling, ved at fars del økes og at andelen som er felles reduseres.

Permisjonsordningen er tett knyttet opp til likestillingspolitikk, både i arbeidslivet og for familien. Det blir sett på som et virkemiddel for å sikre at kvinnen kommer raskt tilbake i arbeidslivet etter at hun har fått barn, samtidig som den skal slippe far til hjemme, og sikre ham tid med barnet den første tiden etter det er født.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS