Fra Galicia til Xinjiang

To jøder fra Lemberg bidro sterkt til å etablere forbrytelser mot menneskeheten og folkemord som sentrale begreper i folkeretten.

Publisert

I Tilbake til Lemberg (Press, 2018) gir Philippe Sands en levende skildring av opphavet til begrepene «forbrytelser mot menneskeheten» og «folkemord». Den lett tilgjengelige boken blander det nære med det abstrakte, og er en engasjerende historie om både fysisk og akademisk konflikt.

Sands bruker byen som i dag heter Lviv (Lwów, Lvov, Lemberg) i det vestlige Ukraina som innfallsport til fortellingen. Byens historie er sterkt preget av at den ligger midt på en geopolitisk forkastning, og derfor har vært kasteball mellom de til enhver tid rådende stormaktene. Her og i omlandet rundt, historisk kalt Galicia, levde en svært sammensatt befolkning av ortodokse ukrainere og russere, katolske polakker, jøder, kristne armenere og hviterussere.

I likhet med flere andre slike geopolitiske forkastninger (for eksempel Kaukasus og Alsace) har området en ekstremt blodig historie. Det har vært åsted for noen av menneskehetens absolutte lavmål, grusomheter som nærmest er umulig å begripe.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Digitalt månedsabonnement til kr 119,-

Bestill her

Full pakke: digitalt årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Bli støtteabonnent: Få digital tilgang og tidsskrift, og støtt Minerva med kr 3000,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS