– Senker terskelen for å innføre svært inngripende tiltak

Regjeringen vil gjøre de midlertidige koronafullmaktene – de som ga oss lovpålagt isolering og karantene – permanente. FHI, ledende jurister og stortingspolitikere er svært kritiske.

Publisert

Under koronapandemien ble en rekke demokratiske rettsprinsipper og individuelle rettigheter satt midlertidig til side – for å muliggjøre rask respons på endringer i smittesituasjonen. Regjeringen og departementer fikk fullmakter til å gå utenom Stortinget i en rekke tiltak i kampen mot smitte. Fullmaktene var hjemlet i Smittevernloven og Beredskaploven – men de nye bestemmelsene ble til underveis, og var i utgangspunktet midlertidige.

Blant disse bestemmelsene var en midlertidig smittevernlovgivning som gjorde det mulig for regjeringen å innføre lovpålagt isolering og smittekarantene. Disse midlertidige bestemmelsene utgår 1. juli. Helse- og omsorgsdepartementet foreslo fredag 16. juni å gjøre disse permanente. Da skal ikke bare covid-19, men alle allmennfarlige sykdommer, gi grunnlag for lovpålagt isolasjon og smittekarantene.

Lovforslaget gjør bruk av «Kongen», heller enn det mer typiske «Kongen i statsråd». Det innebærer at en beslutning kan fattes i spesifikke instanser (for eksempel et departement) uten involvering av regjeringen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS