DEBATT

Senterpartiet beskytter eliten

DEBATT: Da jeg valgte å bli varsler, var det med et tungt hjerte og en voksende bekymring for vårt interne partidemokrati.

Publisert Sist oppdatert

I et trekk som utvilsomt ville ha fått Machiavelli til å klappe anerkjennende fra sin plass i historiebøkene, svarte Senterpartiets sentralstyre med en kategorisk avvisning av varslene den 22. mars. Deres grunn? Disse var angivelig intet mer enn triviell politisk uenighet. Oversatt til vanlig norsk beskylder de meg, varsleren, for å ha gjort varslingssystemet til min personlige slagmark. Å stå frem som varsler internt har vært en tung bør å bære, en reise preget av ensomhet og en voksende mistillit til selve varslingsinstituttet. Dette har bare forsterket min følelse av å være misforstått og marginalisert. Det har vært påfallende å se hvordan Bjørg Sandkjær, fylkesleder i Oslo Sp og statssekretær i UD, sammen med partiets fremstående figurer i Oslo Sp, inkludert Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen, har forsøkt å fremstille kristne og konservative medlemmer i medier som Vårt Land og Filter Nyheter, som om de var del av en ekstrem høyrefløy. Dette bidrar bare til ytterligere intern splittelse som svekker grunnmuren for demokratiet innad i partiet.

Kjernen i varselet

I januar 2023 annullerte fylkesstyret i Oslo Senterparti årsmøtet i lokallaget på Grünerløkka, der medlemmer av fylkesstyret hadde tapt. Det var altså de samme personene som tapte årsmøtet som annullerte resultatet. Begrunnelsen var at ny leder hadde brutt etiske retningslinjer ved å gjøre opptak av årsmøtet. Dette reiser spørsmål om hvorvidt reglene for habilitet ble fulgt, ettersom de samme personene som tapte sine posisjoner, var involvert i beslutningen om å avlyse resultatet. Sommeren 2023 tok deretter ledelsen i Grünerløkka Senterparti, som utgjør kjernen av makten i fylkeslaget, beslutningen om å kansellere et planlagt ekstraordinært årsmøte med kun to timers forvarsel. Ifølge skjermbilder fra meldingsutvekslinger som Nettavisen har sikret, ble dette gjort ut fra en bekymring i styret om at de kunne komme til å miste verv i et valg. Skjermbildene viser tydelig at generalsekretær Knut M. Olsen og fylkesleder Bjørg Sandkjær anbefalte Synne Lerhol og Morten Edvardsen fra lokallaget å kansellere møtet hvis de trodde de ville være i mindretall. Dette viser vilje til å benytte udemokratiske metoder.

Ingen kuppforsøk

At dommen fra partiets sentralstyre falt som den gjorde, sjokkerer ingen som har sett hvordan maktens korridorer opererer. De har tilsynelatende patent på å definere «demokrati» etter eget forgodtbefinnende. Det er et regelrett svik mot demokratiets grunnprinsipper når man ser hvordan Oslo Sp, med Bjørg Sandkjær i spissen og Knut M. Olsen som styrmann, avlyste et ekstraordinært årsmøte av ren og skjær frykt for å miste makten. Bjørg Sandkjær har klart det utopiske: å kansellere et demokratisk valg, noe selv tidligere amerikanske president Donald Trump måtte se langt etter. Det sentralstyret i praksis formidler, er at det er akseptabelt for statssekretær og fylkesleder i Oslo Sp, Bjørg Sandkjær, generalsekretær Knut M. Olsen og andre ledende skikkelser i Oslo Sp å overse demokratiske prinsipper hvis de oppfatter seg som utsatt for «kuppforsøk». Etter denne logikken, om regjeringen nå skjelver i buksene ved tanken på et tap for de borgerlige ved neste stortingsvalg, hva stopper dem fra å bare utsette festlighetene til de har bedre odds? Eller bare annullere resultatet om det ikke går deres vei?

Man kan ikke nekte for at kuppforsøk kan forekomme i politikken. Disse kan også foregå innenfor rammene av demokratiske spilleregler. I visse tilfeller er det riktig for ledelsen å foreta seg noe for å hindre dette. Alle etablerte partier har også vedtekter som tar sikte på å hindre at dette kan skje. Jeg opplever derimot ikke at dette var tilfellet i Grünerløkka Senterparti. At både eksisterende og nye medlemmer ønsket å endre lokallagets kurs var helt i tråd med partiets formålsparagraf og historikk og i samsvar med våre vedtekter. 

Denne opplevelsen har avdekket en ubehagelig sannhet om en delt medlemsmasse, der det er to sett med regler, der det ene settet gjelder for de som sitter med makten i fylkeslaget, og andre for resten. Det strider mot demokratiets grunnprinsipper, hvor hver stemme skal telle likt, uavhengig av om flertallet i et lokallag heller mot kristne, konservative eller andre politiske overbevisninger.

Det høres ut som vi trenger en liten påminnelse om at demokrati er for alle, og at hver stemme fortjener å bli hørt – et prinsipp jeg er sikker på at vi alle, inkludert Bjørg Sandkjær, kan enes om.

Et veiskille

Jeg er dypt opprørt over at min bekymring for antidemokratisk oppførsel fra folk i maktposisjoner har blitt avvist og feilaktig knyttet til kuppforsøk. At varslere behandles på denne måten, kan virke avskrekkende på andre som måtte observere lignende maktmisbruk og urettferdigheter innad i partiet. Som varsler er hensikten min å påpeke urett og feilgrep i partiet, ikke å forårsake uenighet.

Det er kritisk viktig at både fylkesleder Bjørg Sandkjær og generalsekretær Knut M. Olsen snarest innrømmer de skadene de har påført vårt parti og vårt fylkeslag i Norges største by. Jeg forventer ærlig selvkritikk og et fast forpliktet arbeid for substansielle endringer fra både Sandkjær og Olsen, spesielt med tanke på de handlingene de har utført relatert til manipulasjon ved lokalvalget i Grünerløkka Senterparti i 2023.

Som medlem krever jeg ikke at mine synspunkter alltid skal seire, men jeg forventer en rettferdig kamp på ideenes arena, fri fra manipulasjon og maktmisbruk. Som varsler ønsker jeg å klargjøre at jeg ikke står på noen spesiell side. Jeg er overrasket og skuffet over at vårt parti, som skal representere grunnverdier fra grasrota, har vist seg å handle på en måte som kan oppfattes som elitistisk, særlig gjennom ledelsens beslutninger i varslersaken

Senterpartiet i Oslo står ved en skillevei. Vi kan enten velge å fortsette på en sti preget av interne stridigheter og mistillit, eller vi kan ta modige skritt mot å gjenoppbygge og styrke vårt interne demokrati. Dette innebærer en åpen og inkluderende dialog, samt konkrete handlinger som reflekterer våre kollektive verdier og prinsipper.

(Minerva er kjent med identiteten til skribenten og har sett både varsel og kommunikasjon med Senterpartiets sentralstyre i forbindelse med dette.)

Powered by Labrador CMS